Om rasen

Om rasen Jack Russell terrier

Jack Russell terrier är en liten härdig terrier med mycket hund i ett behändigt format. De ska vara mellan 25-30,5 cm höga och väga mellan 5-6 kg, alltså lätta att resa med på flyg i kabinen och tar liten plats i bilen.


Ursprungligen är de jakthundar, de gick ner i gryt och jagade ut Räven/Grävlingen till jägarna, därför är det väldigt viktigt att de inte blir för stora utan att de kommer ner i och ut ur grytet. De får heller inte bli för små med klent nosparti, då klarar de inte av att bita bytet nere i grytet utan blir kvar där.


Idag används huvudsakligen Jack Russell som sällskapshundar, men storleken, vikten och formen på bröstkorgen är viktigt att bevara, då de tillsammans med proportionerna är de viktigaste punkterna i standarden.


Temperamentet är en käck, glad och framåt liten hund, som inte räds något. Lätta att ha med i alla sammanhang, älskar barn, stoj och lek. De är också utmärkta kontorshundar. Friska och sunda, man kontrollerar ögon och knäleder på hundar som ska gå i avel, då det finns katarakt och patella i rasen.


Det finns tre olika sorters pälsar, strävhårig och broken som är pälsar som behöver trimmas, och släthåriga som man inte behöver gör något med mer än borsta ibland.